Je wilt het vuurtje brandende houden

Structurele Cultuurparticipatie richt zich op het bijeenbrengen van de generaties. Een gedegen middel om in contact te komen met de ouderen in een gemeenschap is ze aan te spreken via de jeugd.

Begin 2016 is gestart met 'Steenrijk' in de buurtschap Zwolle bij Groenlo. Er wordt samengewerkt door leerlingen van de Ludgerusschool, de senioren van de Zwolse Soos en museum de Scheper in Eibergen. Het thema is 'De Leemputten', uitgegroeid tot een prachtig stukje erfgoed. 

Begin 2016 is ook gestart met 'Groenlo in het verleden'. In dit foto-project worden bewoners van zorgcentrum De Molenberg (Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé) en studenten van het Graafschapcollege (studierichting Medewerker Maatschappelijke Zorg) met elkaar verbonden.

In september zijn we gestart met 'De Berkel in Beeld'. Binnen het thema “De Berkel vroeger en nu” wordt samengewerkt door de Menno ter Braakschool, museum De Scheper en zorginstelling De Meergaarden (Livio). Er worden o.a. fotografie-lessen verzorgd en er wordt op de Berkel gevaren om daar beelden te schieten die vervolgens geëxposeerd zullen worden bij zorginstelling De Meergaarden.

Zo is bijvoorbeeld in 2015, in de buurtschap Lintelo een project 'Boerengoed' geweest, waarbij het Kulturhus, de Stichting Boerengoed en basisschool De Klimop de handen ineengeslagen hebben. Boerengoed, gespecialiseerd in cultuurhistorische zaken op het gebied van landbouw, laat de kinderen kennis maken met oude werktuigen, de kinderen verwerken hun ervaringen in een beeldend werk of een voorstelling en vervolgens worden de (groot)ouders van de kinderen uitgenodigd het werk te komen bekijken.


> Achtergrondinformatie over dit project< Vorige project
Volgend project >

Een interview met beeldend kunstenaar Berna Bonekamp, onder haar begeleiding hebben kinderen de 'nieuwerwetse' voorwerpen gemaakt.

Mail door > Deel online