Festival van het papieren boek 2016

Dit jaar wordt door het Cultuur- en erfgoedpact Achterhoek aandacht besteed aan 'Het festival van het papieren boek' in Bredevoort. Dit festival vindt plaats op 18 en 19 juni 2016. Een van de taken van het pact is kennis delen en door aansluiting op een initiatief met mogelijkheden ook eigen doelstellingen te halen. Vorig jaar is dit festival verkend en dit jaar past het op een bijzondere manier binnen het thema Iconen en symbolen rond de Open monumentendagen en is eveneens een prachtige gelegenheid om te kijken of andere stevige uitgangspunten van het pact werkbaar gemaakt kunnen worden.

Verbinden

Een belangrijke doelstelling van het pact is 'verbinden van generaties'. Het Festival van het Papieren Boek trekt van nature 50 plussers. Doorgaans belezen mensen die boekenmarkten afstruinen. Ons-kent-ons publiek. Jeugd onder de 50 ga je er niet vinden. Generaties verbinden moet bij dit festival verder gaan dan kinderen een verhaaltje te laten schrijven over opa en oma en dat presenteren op het festival. Het papieren boek krijgt meer concurrentie dan goed is voor dit belangrijke stuk erfgoed en valt met eenmalige acties op scholen en verzorgingstehuizen helaas niet te kantrechten.

Digitale communicatie, e-readers en vooral minder tijd om te lezen geven meerdere soorten van culturele schade. Prof Lisa Kuitert, specialist op het terrein van boekwetenschap is er in haar boek Het boek en het badwater erg duidelijk over: “Doe er iets aan, anders verdwijnt er meer dan onze samenleving cultureel gezien aan kan.”

Bredevoort is boekenstad en kan wat aandacht goed gebruiken. Veel antiquairs zijn de laatste jaren verdwenen. Een boost middels een serieus festival kan geen kwaad. Maar hoe zorg je er nu voor dat je dit festival duurzaam ontwikkelt? En graag bovengemiddeld? Dus een evenement met een tussen de 5 en 10 duizend bezoekers in een weekend. De meeste evenementen in de Achterhoek trekken eerder een paar honderd man dan een paar duizend. We hebben, anders gezegd, te weinig toonaangevende middenmoters. Het Festival van het Papieren Boek zou er een kunnen worden.

De ideeën ontwikkeling voor de verduurzaming is in volle gang. De bedoeling is dit evenement bovenlokaal en later bovenregionaal en ook euregionaal een sterk evenement te laten worden. Met veel aanloopacties via scholen, ouderenorganisaties en bedrijven. Met veel creatieve acties tussen  generaties en deze acties breed uitmeten in de media.

Erfgoedoverdracht ging vroeger vanzelf

Nu generaties op meerdere terreinen uit elkaar drijven weten de oude generaties niet hoe hier bewust stappen in te zetten. Ook scholen hebben er moeite mee om ouders en grootouders te betrekken, bekeken vanuit het standpunt dat generaties elkaar van nature geloofwaardig (vanuit gevoel) betrekken in erfgoed overdracht. Kortom, er ligt een mooie uitdaging.Ga terug naar: Samenwerking om verbinding tot stand te brengen