Activiteiten

Wat doen we?

  • Ambtsgeheim - Theater op locatie. Theatergroep GRID GOUD speelt op 30 november deze bijzondere voorstelling op de Stads- en ambtsbegraafplaats in Doetinchem. Een prachtig project waarmee jongeren zich op een bijzondere wijze verdiepen in de (persoonlijke) geschiedenis en de verhalen van de mensen die op de ambtsbegraafplaats hun laatste rustplaats hebben gevonden. 
  • Kunst in de laatste levensfase. Kunst en Naoberschap zet in samenspraak met het Slingelandziekenhuis en het Netwerk palliatieve zorg West Achterhoek dit pilotproject op. Vrijwillige Noabers bieden daarbij clienten naar behoefte een kunstvorm op maat aan.
  • Levende Liefde - Scholieren op zoek. De leerlingen van de 4e klas van het Ulenhofcollege in Doetinchem gaan met 55+-ers op zoek naar mooie verhalen over de liefde. Levende liefde, iemands eerste liefde, liefde voor kinderen, ouders of een dierbaar voorwerp. Lees meer over dit project >
  • Voorleesbrigade - Voorlezen op locatie. Even helemaal verdwijnen uit het leven van alledag en genieten van een mooi verhaal dat voorgelezen wordt, dat is wat we ouderen aanbieden met de Voorleesbrigade.
  • Buurttheater - Nooit te oud om te acteren Muziektheatervoorstellingen voor ouderen door vitale ouderen en jongeren van Muziektheaterschool GRIDGOUD. De thema’s zijn eerder op ludieke manier op verschillende locaties verzameld.
  • Verhalenoogst - ons immaterieel erfgoed Amateurschrijvers, toneelspelers of scholieren gaan aan de slag met verhalen die ouderen vertellen. Met als resultaat feestelijk presentaties, exposities of voorstellingen. Speciaal voor ouderen die minder mobiel zijn.
  • Kunst aan huis - kunst beleven in de huiskamer Kwetsbare ouderen genieten van kunstactiviteiten zoals muziek of kijken naar beeldende kunst in hun eigen vertrouwde omgeving als huiskamers in woonzorgcentra.
  • De Kunst & Naoberschapsacademie Vrijwilligers worden door professionals geschoold en werken mee aan activiteiten. Bijvoorbeeld tijdens interactieve workshops of bijscholing.
  • Buurtcultuur - kunst beleven in de eigen wijk Samen met andere mensen in de wijk waar je woont meedoen met allerlei kleinschalige kunstactiviteiten. Zoals bvb kunstwandelingen in de wijk, muziek- of verhalenochtenden of buurttheater.

Kunstzinnige naobers zijn amateurkunstenaars van één van de 100 orkesten/ muziekclubs, 60 koren, 45 toneelverenigingen, 20 dansorganisaties uit de West-Achterhoek. Of vrijwilligers, mantelzorgers en scholieren. Zij werken als vrijwilligers aan activiteiten mee.

Doelgroepen zijn ongeveer 33.000 ouderen in de West-Achterhoek. 8.000 mensen zijn kwetsbaar te noemen. Het programma is er voor vitale, minder vitale en kwetsbare ouderen. Activiteiten worden ook vaak met leerlingen uitgevoerd.

Looptijd 
Het programma Lang Leve Kunst loopt van september 2014 tot september 2017. Zodra er nieuwe data bekend zijn, wordt dit bekendgemaakt op deze website.

Waar 
Gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en MontferlandGa terug naar: Lang leve kunst en naoberschap, een voorbeeldproject voor het hele land