De projectleider - achtergrondinfo

Naam projectleider: Mirjan Koldeweij
Woonplaats: Eibergen
Contactgegevens: [email protected]
Werkzaamheden: museumdocent, beeldend kunstenaar en beroepskunstenaar in de klas.

Recente activiteiten t.a.v. het pact:
Etsproject Old Souls New Magic, Kunstproject Keetjap in de gemeentes Oost Gelre en Berkelland, Deurloop'n op het Over de Top Festival in Lichtenvoorde i.s.m. Elly Janssen en kunstproject Bushalte naar de Toekomst in Drempt i.s.m. Theo Soontiëns.

Interview met Mirjan over haar project De Achterhoek maakt het:

'Samenwerking in de toekomst is een serieuze optie'

Interessante historie leidt tot mooi toekomstperspectief

De Achterhoek bevat verrassend veel 'metaalgerelateerde' bedrijven. Dat ontdekte Mirjan Koldeweij, beeldend kunstenaar en projectleider van 'De Achterhoek maakt het' toen de gemeenten haar een lijst met innovatieve bedrijven presenteerden die geschikt zouden zijn om kinderen met de historie van de metaalindustrie kennis te laten maken.

Old Souls, New Magic
Old souls, New magic is een project onder leiding van de Gelderse kunstenares Laura Casas Valle dat in alle 8 de Achterhoekse gemeenten in gang is gezet. Old Souls, New Magic mag gerust een van de paradepaardjes van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek genoemd worden.

Mirjan Koldeweij: 'In elke gemeente hebben we bedrijven benaderd met de vraag of ze bereid waren tijd en energie in kinderen te investeren, ze een rondleiding te geven en medewerking te verlenen bij de door ons opgezette ets-workshop. Ieder kind– het gaat om kinderen uit de bovenbouw van de basisschool – maakte twee etsen: eentje om zelf te houden en de andere voor het bedrijf. Binnenkort (na 12 juni) worden die etsen tentoongesteld, in musea en galeries, zoals bijvoorbeeld in de Stadsboerderij te Groenlo en bij Galerie A-Quadraat in Vorden.

Of het moeilijk was bedrijven bereid te vinden om deel te nemen? Integendeel. Smederij Oldenhave in Vorden, Waterkracht BV in Varsseveld, Hittech Bihca BV in Winterswijk, om er maar eens een paar te noemen, stemden grif toe. Het mes snijdt natuurlijk wel aan twee kanten. Nog afgezien van de niet te onderschatten waarde die het heeft om kinderen kennis te laten maken met ons cultureel erfgoed, kan het geen kwaad als bepaalde bedrijven weer eens onder de aandacht gebracht worden. Daar zorgde de zeer geïnteresseerde pers dan ook meermaals voor.'

Borging
De deelnemende bedrijven bleken van harte bereid te investeren om het project ook in de toekomst te kunnen voortzetten. Daaraan merk je dat het ook echt in goede aarde is gevallen. Een fijn idee dat het niet bij deze paar ontmoetingen blijft, maar dat samenwerking in de toekomst een serieuze optie is. Borging noemen we dat met een mooi woord. En ja, als al die initiatieven 'geborgd' zouden kunnen worden, dan hebben we met ons Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek echt iets bereikt.

Leer bewerken voor kinderen
Eén van de projecten waarbij borging al is gegarandeerd, is Leren van leer, het samenwerkingsverband met de in Lichtenvoorde gevestigde leerlooierij Rompa Tanneries (voorheen Hulshof)

Leerlooierijen verspreiden stank, daar valt niet aan te ontkomen, dus ze hebben altijd te kampen met een imagoprobleem. Kunstenares Berna Bonekamp werkte twee dagen in de looierij om aan den lijve te ervaren hoe dat is, en ze begeleidt ook de basisschoolleerlingen die deelnemen aan het project. Hierdoor krijgen de kinderen kennis van het productieproces van leer, van verse huid tot wetblue, van wetblue tot crust en van crust tot het eindproduct. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag en verbeelden ze hun eigen ideeën met het materiaal. Rompa Tanneries heeft hiermee de deur naar de Lichtenvoordse bevolking opengezet, wat de stank natuurlijk niet heeft doen afnemen, maar het begrip wel heeft doen toenemen.'

> bekijk hier alle deelnemende gemeentes
> bekijk hier de deelnemende bedrijvenGa terug naar: Interessante historie leidt tot mooi toekomstperspectief