Steenrijk; 1 juni de opening

In april 2016 is het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek gestart met een nieuw project in de buurtschap Zwolle bij Groenlo. Binnen het thema “De Leemputten” wordt samengewerkt door leerlingen van de Ludgerusschool, de senioren van de soos Zwols Holt en museum De Scheper in Eibergen.

Museum De Scheper

De eerste activiteit binnen het project was een bezoek aan Museum De Scheper in Eibergen op vrijdag 1 april. Leerlingen van groep 5 t/m 8 van de Zwolse basisschool Ludgerus hebben samen met senioren uit Zwolle en Holterhoek de expositie “Steengoed! Gebakken in Eibergen” bekeken. Deze expositie was voor deze gelegenheid speciaal opnieuw ingericht door de medewerkers van het museum. Herman Schepers vertelde op bezielende wijze over de geschiedenis van de leemputten. Oude en nieuwe foto’s, en ook voorwerpen en materialen uit vervlogen tijden, maakten oude verhalen los bij de senioren.

Ook voor de leerlingen was het boeiend om te horen hoe de leemputten zijn ontstaan door het uitgraven van de leem. Harrie Overkamp,  zoon van de laatste directeur van de Groenlose Steenfabriek, heeft uiteindelijk het initiatief genomen voor de inrichting van het natuurpark ‘De Leemputten’. Een prachtig natuurgebied blijft daardoor behouden. In het museum was een film te zien waarin Harrie vertelt over zijn beweegredenen.

Wandeling Natuurpark en oude verhalen

Donderdag 21 april maakten leerlingen en senioren onder leiding van Harrie Overkamp een wandeling door het natuurpark “De Leemputten”. Het museumbezoek, de tocht door het natuurterrein met de leemputten en dit alles aangevuld met prachtige unieke oude foto ’s van Willie Gelinck zorgden voor prachtige verhalen. Die waren te horen op vrijdagmiddag 22 april op de school.

Kunstwerken en expositie
Uiteindelijk is deze mondeling overgeleverde geschiedenis inspiratie en bron voor een expositie met kunstwerken, gemaakt van een mix van zand, klei en leem in combinatie met bloemen en materiaal uit het natuurpark zoals oud hout. Bij het vervaardigen van de leemobjecten is beeldend kunstenaar Job Heykamp uit Geesteren betrokken. Op donderdagmiddag 12 mei gaat hij met leerlingen en de senioren aan de slag. De expositie, uitkomst van een prachtige samenwerking tussen jong en oud, wordt begin juni ingericht in de Ludgerusschool.

> nieuwsbericht mbt expositie


STEENRIJK-agenda:

1 april 2016: bezoek museum de Scheper - leerlingen en senioren

21 april 2016: wandeling leerlingen en senioren door de Leemputten - excursie

22 april 2016: verhalen vertellen/horen over Leemputten

12 mei 2016: samen met kunstenaar Job Heykamp gaan senioren en leerlingen aan de slag

1 juni: opening expositie Basisschool St. Ludgerus - Zwolle (Oost Gelre)