Monument voor de Sequoia’s - Oude IJsselstreek

Monument voor de Sequoia's een land-art kunstwerk geïnspireerd op het verhaal van Jos Venhorst: “in hun voortuin stonden twee sequoia’s, die moesten wijken omdat de Julianaweg voor hun huis werd gerenoveerd. Opa Harrie heeft de bomen met paard en wagen naar Engbergen gebracht en daar opnieuw geplant”. De bomen zijn meer dan honderd jaar oud.

Het Monument voor de Sequoia’s is in juni 2017 ontworpen en uitgevoerd door kunstenaar Berna Bonekamp in samenwerking met de leerlingen van groep 8 van de Christoffelschool in Gendringen. 

Speciale dank gaat uit naar:

  • Tiggelovend-Kok Etten: voor de ophangverbinding en ijzerdelen voor de wielen  Het verhaal van de gebroeders Venhorst
  • Leerkrachten en leerlingen van de Christoffelschool
  • Gemeente Oude IJsselstreek voor de coöperatieve samenwerking

Anderhalve mammoet in Engbergen

In het bosgebied Engbergen staan twee mammoetbomen, sequoia’s. Het is de zwaarste boom in de wereld, die eeuwenoud kan worden. De soort Sequoiadendron giganteum komt van nature voor in Californië waar ze groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada. Maar de bomen in Engbergen komen oorspronkelijk uit Megchelen. Hoge bomen vangen veel wind en onlangs is door storm één van de reuzen flink beschadigd en halverwege afgebroken.

Ook in dit jaargetijde is het prima wandelen in Engbergen. Het zijn geen Californische temperaturen, maar in het bos ontdekken we wel twee sequoia’s. Ze staan er al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw. Het bosgebied op een rivierduin van de Oude IJssel werd in 1926 aangekocht door de toenmalige gemeente Gendringen ter bescherming van het natuurschoon en om de bevolking van Gendringen een ‘stedelijk’ uitloopgebied te bieden.  De mammoetbomen zijn geplant op initiatief van burgemeester Jan Jacob Antoon Marie Beaumont bij de inrichting van het gebied door de firma Venhorst in Megchelen. 

Jos Venhorst vertelt: “Bij ons in de voortuin stonden twee sequoia’s, die moesten wijken omdat de Julianaweg voor ons huis werd gerenoveerd. Opa Harrie heeft de bomen met paard en wagen naar Engbergen gebracht en daar opnieuw geplant.” De bomen zijn dus meer dan honderd jaar oud. 

 


Project Tussen de Coulissen - Gem. Oude IJsselstreek
School: KBS Christoffelschool groep 8 – 27 leerlingen uit Gendringen 
Kunstenaar: Berna Bonekamp

Onthulling: juni 2017